Μεσολόγγι
Για τον υποψήφιο επισκέπτη ένα είναι σίγουρο. Το μέρος είναι ατέλειωτο και δεν θα του χαριστεί εύκολα. Η πρώτη εντύπωση μπορεί να μην είναι συναρπαστική, γι' αυτό και θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας για να ψάξετε, ίσως και να σκονιστείτε ή να ταλαιπωρηθείτε λίγο, όμως εντέλει θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο.
Η σπάνια φυσική ομορφιά, τα έντονα παραδοσιακά στοιχεία, τα ιστορικά μνημεία και η γαλήνη που αποπνέει το καταπράσινο τοπίο, υπόσχονται να μαγέψουν κάθε επισκέπτη. Η ομορφιά της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τα μοναδικά αξιοθέατα καθιστούν την περιήγηση μία πραγματική απόλαυση, που δεν πρέπει να χάσετε.
Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί την πόλη του Μεσολογγίου, τα προάστιά της, τους περιφερειακούς οικισμούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι τον φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο. Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και των μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες.
Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας.
Ναύπακτος
Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Με 18.231 μόνιμους κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 10 χιλιόμετρα από το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου. Τα τελευταία χρόνια η πόλη εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς και είναι σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών της ενώ παράλληλα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό ύφος της.
Το παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη.
Η Ναύπακτος είναι πόλη με πολλή κίνηση κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, που αυξάνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, καφετέριες στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες της ή στο λόφο του κάστρου με θέα τη θάλασσα.
Η Ναύπακτος προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές, αφού διαθέτει υπέροχες ακρογιαλιές τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε μικρές αποστάσεις έξω από αυτή. Συγκεκριμένα, υπάρχει η παραλιακή ζώνη του Δήμου Ναυπακτίας στα δυτικά και η παραλιακή ζώνη του Δήμου Δωρίδος στα ανατολικά.
Στις εκτεταμένες αυτές βοτσαλώδεις ή αμμώδεις ακτές με τα καθαρά νερά ο επισκέπτης θα βρει και ανάλογες υπηρεσίες, όπως ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια για άνετη διαμονή και παραθαλάσσιες ταβέρνες για φρέσκο ψάρι. Εκτός από το κολύμπι, ο Κορινθιακός κόλπος προκαλεί να τον διασχίσει κανείς με θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα ή σκάφος. Υπηρεσίες για ανεφοδιασμό και ελλιμενισμό του σκάφους σας θα βρείτε στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το λιμανάκι της Ναυπάκτου είναι βαθύ και είναι δυνατός ο μηχανοκίνητος ανεφοδιασμός, αλλά συνήθως δε θα βρείτε θέση να «δέσετε». Ένα μεγάλο, νοικοκυρεμένο και αρκετά βαθύ λιμανάκι για να βολέψετε το σκάφος σας (όχι ιστιοφόρα) θα βρείτε στη Χιλιαδού. Στο Μαραθιά επίσης υπάρχει ένα όμορφο αβαθές λιμανάκι με αρκετές ελεύθερες θέσεις.
Το καλύτερο όμως λιμάνι στη γειτονική περιοχή από τη μεριά του Κορινθιακού είναι το «μέσα λιμάνι» στο νησί Τριζόνια που προσφέρεται για ιστιοφόρα και μεγάλα σκάφη
Πλούσια και έντονη είναι η νυχτερινή ζωή στη Ναύπακτο που προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες. Το λιμάνι και οι γύρω δρόμοι πλημμυρίζουν από νεαρόκοσμο το Σαββατοκύριακα που γεμίζουν τα καλόγουστα και γεμάτα ζωντάνια μπαράκια της.
Το καλοκαίρι υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, ενώ δίνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο μαγευτικό κάστρο, στον κήπο του αρχοντικού Μπότσαρη και στην προβλήτα του γραφικού λιμανιού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες οργανώνονται και στα Ορεινά χωριά.
Επίσης, εορτές και παραδοσιακή εμποροπανήγυρη διάρκειας μιας εβδομάδας γίνονται στις 26 Οκτωβρίου, στη γιορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου.
Βαράσοβα
Η Βαράσοβα βρίσκεται ανατολικά του Εύηνου ποταμού και δυτικά του Αντιρρίου και της Παλιοβούνας. Είναι ένας τεράστιος όγκος ασβεστολιθικών πετρωμάτων και το ύψος του είναι 917 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χάλκεια.
Αποκαλείται «το "Άγιο Όρος" της Αιτωλίας» διότι εκεί ασκήτευαν την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των εκκλησιών, ερειπωμένων μονών και ασκηταρειών που βρίσκονται εκεί (περί τα 72).
Στη Βαράσοβα υπάρχει και το Μοναστήρι-Εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου του 10ου αιώνα. Βρίσκεται σε ένα σπήλαιο στην νότια πλευρά του βουνού και πρόσβαση σε αυτό γίνεται δια θαλάσσης.
Διάσημος προορισμός και πόλος έλξης για τους πιστούς της αναρρίχησης, λόγω της ποιότητας του πετρώματος και της ποικιλίας των διαδρομών.
Αρχαιολογικοί χώροι - Εκκλησίες και Μονές
Η ομορφιά της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τα μοναδικά αξιοθέατα καθιστούν την περιήγηση μία πραγματική απόλαυση, που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Αρχαία Πλευρώνα, Αρχαία Καλυδώνα, Οινιάδες, Ρωμαικές Θέρμες, Αρχαία Αλίκυρνα κ.α
Η περιοχή κρύβει άφθονες σκήτες και παλαιοχριστιανικούς ναούς. Ακόμη προτείνουμε ν' αναζητήσετε την εκκλησία της Παναγιάς Παναξιώτισσας, κοντά στο χωριό Γαβρολίμνη, και της Παναγίας Τρημιτού, κοντά στο Τρίκορφο. Ανάμεσα στα χωριά Ευηνοχώρι και Κοκώρη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Καλυδώνα. Φεύγοντας από αρχαία Καλυδώνα προς Μεσολόγγι, στο ύψος του χωριού Αγιος Θωμάς, θα δείτε τον δρόμο που καταλήγει στο μοναστήρι του Αγ. Συμεών (17ος αι.) που απολαμβάνει τη δροσιάς μιας όμορφης τοποθεσίας με πηγαία νερά και θεόρατα πλατάνια (μόλις 7 χλμ. από Μεσολόγγι) και είναι ιστορικά συνδεμένο με την ηρωική Εξοδο των Μεσολογγιτών.
Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Μεσολογγίου - Αγρινίου, ασφάλτινος δρόμος δεξιά θα σας φέρει στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, γνωστό και σαν κάστρο της Κυρά Ρήνης. Εδώ βρισκόταν μια ακόμα σημαντική πόλη της Αιτωλίας, η Πλευρώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι άριστα οργανωμένος (ανοιχτό: 9 π.μ. έως 3 μ.μ. εκτός Δευτέρας).
Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών, «τ’ Αη-Συμιού» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, το εκκλησάκι Παναγίας Φοινικιάς, τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό , τον Άγιο Νικόλαο στη Βαράσοβα.
Μουσεία
Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης: Θα το βρείτε στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο νεοκλασικό κτίριο του Παλιού Δημαρχείου. Στους χώρους του φιλοξενούνται πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένοι από τον Εθνικό Αγώνα των κατοίκων. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία έργα να ξεχωρίσουμε το «Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του Δ. Κασόλα, «Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου», αντίγραφο του Ντελακρουά, «Η ανατίναξη του Χ. Καψάλη» του Βρυζάκη και φυσικά το έργο του Γάλλου Lansac «Η Μεσολογγίτισσα».
Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης: Σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1835 και αναπαλαιώθηκε με έξοδα της οικογενείας Μοσχανδρέου (εμπνευστές της δημιουργίας της Πινακοθήκης) εκθέτονται σπουδαία έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως των Μόραλη, Μυταρά, Γκίκα, Τσαρούχη και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών. Το τμήμα της γλυπτικής φιλοξενεί έργα των Γιάννη Παπά, Περαντινού, Λάζ. Λαμέρα, Παρμακέλη, Γερολυμάτου, Πατσόγλου, Ρηγανά, Θεόδ. Παπαγιάννη, Παπαδούκα, Παπασάικα, Δικέφαλου, Χρ. Παπά, Φασιανού, Κοροβέση, Χρ. Λάμπρου κ.ά. (www.pinakothiki.org)
Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»: Βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο σ' ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα όπου ο γεννήθηκε στρατηγός και θρυλικός αγωνιστής των «ελευθέρων πολιορκημένων» Αθανάσιος Ραζηκότσικας. Το κτίριο ανακαινίστηκε 1999 με σκοπό να φιλοξενεί στις αίθουσές του εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
Μουσείο Παλαμά και Τρικούπη: Τα σπίτια όπου έμεναν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η οικογένεια Τρικούπη λειτουργούν πλέον ως μουσείο όπου φιλοξενούνται τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών στο Αιτωλικό: Από το Αιτωλικό καταγόταν η περίφημη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Μετά και από επιθυμία της ίδιας, δημιουργήθηκε το Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη», που στεγάζει σ' ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο τα έργα της μεγάλης χαράκτριας.
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» βρίσκεται στην διασταύρωση δύο μεγάλων οδικών δικτύων. Του άξονα Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών – Καλαμάτας (“Ολυμπία Οδός ) και του άξονα Αντιρρίου – Ιωαννίνων (Ιονία Οδός) οι οποίοι συνδέουν σημαντικές Ελληνικές πόλεις και αποτελούν μέρους του Ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου με μήκος 2253 μέτρα ενώ καινοτόμες μελέτες και μέθοδοι υπεράκτιας κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η μοναδική καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων.
Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να περπατήσετε την γέφυρα αφού υπάρχει ειδική ζώνη για τους πεζούς. Πιο συγκεκριμένα η Γέφυρα διαθέτει προστατευμένα πεζοδρόμια τόσο στην ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά της. Πρόσβαση στα πεζοδρόμια αυτά έχετε μέσω των κλιμακοστασίων που υπάρχουν στην πλευρά του Ρίου και του Αντιρρίου ή από τους χώρους στάθμευσης κοντά στον Σταθμό Διοδίων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αξιοθέατα και δραστηριότητες, μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.activities4all.gr και το http://www.nafpaktos.gr/
Πηγή : Τουριστικός οδηγός Μεσολογγίου, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, nafpaktos.gr, galatas.gr